El projecte

 • Governança radioelèctrica

  La Generalitat de Catalunya ha dissenyat la política de la governança radioelèctrica, que té com a principal objectiu coordinar les polítiques de la Generalitat en matèria de comunicacions electròniques i de medi ambient, per tal de millorar l'accés a les xarxes de comunicacions sense fil a la ciutadania en general, i a les seves activitats socioeconòmiques en particular, tot fomentant-ne un desplegament suficient, ordenat, sostenible i respectuós amb les persones i amb el medi ambient.

   

  Per tal d'aconseguir aquest objectiu, la Generalitat ha estat desenvolupant diversos projectes durant els darrers anys, amb la intenció de mostrar a la ciutadania informació objectiva sobre la telefonia mòbil i els camps electromagnètics. Entre aquests projectes, es troben la xarxa SMRF d'equips de monitoratge de mesura contínua del nivell de camp electromagnètic i el projecte GECODIT, d'implementació de metodologies de consens en el desplegament d'infraestructures de telefonia mòbil en entorn urbà. 

   


 • Equips portàtils de mesura del nivell de camp electromagnètic

  Els 50 equips portàtils de mesura del nivell de camp electromagnètic adquirits i cedits a 50 ajuntaments o consells comarcals de Catalunya per poder realitzar mesures als seus municipis mesuren el nivell de camp electromagnètic de les bandes de freqüència de 100 kHz a 8 GHz.

  Les mesures realitzades amb els equips portàtils s'agrupen en expedients, relacionats amb el tipus de recinte (Tipus d'actuació) on s'han fet les mesures: llars d'infants, centres d'educació d'infantil i primària, centres d'educació secundària, hospitals...

  Els expedients estan formats per, almenys, una mesura i, generalment, per mesures realitzades tant a l'exterior com a l'interior del recinte mesurat.

  Els nivells de les mesures realitzades a l'interior són, en general, més baixos que els nivells mesurats a l'exterior, perquè a l'interior les parets i altres estructures dels recintes atenuen molt el nivell de camp electromagnètic.

  Com es pot apreciar al lloc web de la governança radioelèctrica (governancaradioelectrica.gencat.cat), els nivells de les mesures realitzades amb els equips portàtils són molt més baixos que els nivells màxims indicats a la normativa. 


 • Equips de monitoratge de mesura del nivell de camp electromagnètic

  Fins a l'ampliació de la xarxa SMRF amb els 100 equips de monitoratge a través del cofinançament LIFE, la xarxa SMRF estava formada per 236 equips de monitoratge, els quals mesuren exclusivament el nivell del camp electromagnètic de les bandes de freqüències de telefonia mòbil actuals: 900 MHz, 1800 MHz i 2100 MHz. 

  Els equips de monitoratge mesuren de forma contínua el nivell de camp electromagnètic i envien, de forma remota, aquests nivells a un centre de control propietat de la Generalitat de Catalunya.

   

  Dels 100 equips addicionals adquirits amb cofinançament LIFE:

   

  • 46 mesuren exclusivament el nivell de camp electromagnètic de les bandes de freqüències de telefonia mòbil actuals: 900 MHz, 1800 MHz i 2100 MHz.
  • 47 mesuren el nivell de camp electromagnètic de les bandes de freqüència de 100 kHz a 8 GHz.
  • 7 mesuren el nivell de camp elèctric i de camp magnètic procedents de les línies elèctriques d'alta tensió.

   

  Com es pot apreciar al lloc web de la governança radioelèctrica (governancaradioelectrica.gencat.cat), els nivells de les mesures realitzades amb els equips de monitoratge són molt més baixos que els nivells màxims indicats a la normativa.


 • Xarxa SMRF

  Per tal de vetllar que els nivells del camp electromagnètic són inferiors als nivells màxims indicats a la normativa vigent, Catalunya disposa de la xarxa d'equips de monitoratge més important del món, la xarxa SMRF (Sistema de Monitoratge de Radiofreqüència), formada per més 300 equips de monitoratge, instal·lats a 185 municipis de Catalunya.

   

  Els nivells mesurats pels equips de monitoratge de la xarxa SMRF estan disponibles en el lloc web governancaradioelectrica.gencat.cat.


 • Lloc web de la governança radioelèctrica

  El lloc web de la governança radioelèctrica (governancaradioelectrica.gencat.cat) es divideix en dues parts clarament diferenciades: una part del GIS (sistema d'informació geogràfica) i una part informativa.

   

  -  Part del GIS: Es mostren sobre el mapa les ubicacions de les mesures del nivell de camp electromagnètic realitzades, tant pels equips de monitoratge de la xarxa SMRF, com pels equips portàtils cedits als ajuntaments.

  Les mesures es poden consultar per tot Catalunya, per comarca, per municipi, per tipus de mesura (d'equip de monitoratge o d'equip portàtil) o pel tipus del lloc on s'han fet les mesures amb l'equip portàtil (Tipus d'actuació).

   

  • Equips de monitoratge

  Les ubicacions dels equips de monitoratge estan indicades amb icones de color negre. En clicar directament sobre una icona de l'equip de monitoratge (o si es selecciona la tecla de Detall associat a un equip de monitoratge de la pestanya de Resultats), es mostra la informació de l'equip de monitoratge: adreça postal i zoom de la ubicació, valor de la darrera mesura i el gràfic amb els nivells mesurats els darrers 30 dies. També es pot escollir mostrar els nivells mesurats en un període de temps anterior i generar un informe dels nivells mostrats al gràfic.

   

  • Mesures amb equips portàtils

  Les mesures realitzades amb els equips portàtils estan agrupades en expedients, i cada expedient inclou una o més mesures (normalment mesures d'interior i mesures d'exterior) realitzades en un dels anomenats llocs sensibles. En l'ordre CTE/23/2002, els llocs sensibles es classifiquen en: Centres educatius (llars d'infants, centres d'educació infantil i primària, i centres d'educació secundària obligatòria), centres sanitaris (centres d'atenció primària i hospitals), residències i centres geriàtrics, i parcs públics. Els expedients també poden ser del tipus: Domicili particular i del tipus altres. Cadascun d'aquests diferents tipus d'expedient té un color d'icona associat, que es mostra al mapa cartogràfic.

  Quan es clica sobre la icona d'un expedient al mapa (o si se selecciona el botó Detall associat a un expedient a la pestanya Resultats), es mostra la informació de l'expedient: icones de la ubicació de l'expedient i de les mesures realitzades (de color verd quan la mesura és de l'exterior i de color marró quan la mesura és de l'interior), un resum dels nivells mesurats, i la relació de les mesures, amb el nivell mesurat associat a cadascuna.

   

   

  -  Part informativa: Es poden consultar diferents apartats relacionats amb la telefonia mòbil i els camps electromagnètics:

   

  o Projecte: Es mostra informació relacionada amb el projecte de la governança radioelèctrica.

   

  o  Divulgació: Es mostra un interactiu on s'explica com funciona la telefonia mòbil, què són els camps electromagnètics i com és la seguretat al voltant de les antenes de telefonia mòbil.

   

  o   Preguntes: Es mostren les respostes a les preguntes més freqüents relacionades amb la telefonia mòbil i els camps electromagnètics.
   
   

  o   Normativa: Es mostren els diferents documents que van donar lloc a la normativa vigent a Catalunya respecte dels nivells màxims d'exposició a camps electromagnètics per al públic en general.

   

  o  Informes: Es mostren els principals estudis internacionals que han analitzat i analitzen la possible relació entre exposició a camps electromagnètics i possibles efectes perjudicials per a la salut.

   

   

   


 • Cofinançament europeu LIFE

  L'any 2009, la Generalitat de Catalunya va sol·licitar cofinançament a la Comissió Europea, a través de l'instrument LIFE, per al projecte Radio-electric governance: environment and electronic communications policies for deployment of radiocom infraestructures.

  L'any 2010, la Comissió Europea va aprovar el cofinançament del projecte per una durada de 4 anys (2010-2014), amb  el codi de projecte LIFE09 ES/ENV/000505.

  Les principals accions del projecte LIFE09 ES/ENV/000505 són:

  • L'adquisició de 100 equips de monitoratge de mesura contínua del nivell de camp electromagnètic, per ampliar la xarxa SMRF d'equips de monitoratge (SMRF).
  • L'adquisició de 50 equips portàtils de mesura del nivell de camp electromagnètic per cedir-los a 50 ajuntaments de Catalunya, perquè puguin mesurar els nivells de camp electromagnètic als seus municipis.
  • Creació del lloc web de la governança radioelèctrica, on la ciutadania pugui consultar les ubicacions i els nivells de les mesures realitzades, tant pels equips de monitoratge de la xarxa SMRF com pels equips portàtils cedits als municipis, així com també accedir a una àmplia informació relacionada amb la telefonia mòbil, els camps electromagnètics, les normatives, els informes científics i les preguntes més freqüents.
  • Creació d'un nou centre de control per a la xarxa SMRF.

   

  Relació d'ajuntaments participants en el projecte de la Governança Radioelèctrica:

  • 100 equips de monitoratge: Barcelona (10), Tarragona (9), Girona (10), Lleida (7), l'Hospitalet de Llobregat (10), Sabadell (10), Terrassa (9), Mataró (10), Badalona (9), Sant Cugat del Vallès (10), Alpicat (2), Almacelles (1), Ripollet (1), Caldes de Montbui (1) i Vallromanes (1).
  • 50 equips portàtils de mesura:

  19 municipis que han disposat de l'equip portàtil durant tota la durada del projecte fins al 30 de juny de 2015:

   

  -  Barcelona, Tarragona, Girona, l'Hospitalet de Llobregat, Sabadell, Terrassa, Mataró, Badalona, Amposta, el Vendrell, Figueres, Igualada, Manresa, Reus, Tortosa, Vic, Vilafranca del Penedès, Vilanova i la Geltrú i Granollers.

   

  Altres 28 municipis han disposat de l'equip portàtil des de l'inici del projecte i fins a mitjans del 2014:

  - Balaguer, Banyoles, Berga, Cervera, el Pont de Suert, Gandesa, la Seu d'Urgell, l'Aldea, les Borges Blanques, Molins de Rei, Montblanc, Móra d'Ebre, Olot, Puigcerdà, Ripoll, Salou, Sant Feliu de Guíxols,  Sant Pere de Ribes, Sant Quirze del Vallès, Santa Cristina d'Aro, Solsona, Sort, Tàrrega, Tossa de Mar, Tremp, Vielha e Mijaran, el Consell Comarcal del Priorat i el Consell Comarcal del Pla d'Urgell.

   

  I, finalment, 27 municipis han disposat de l'equip des de mitjans de 2014 fins al 30 de juny de 2015:

  -  Arenys de Mar, Blanes, Caldes de Montbui, Cambrils, Castelldefels, Cornellà de Llobregat, la Bisbal d'Empordà, l'Escala, Mollet del Vallès, Palafrugell, Ripollet, Sant Adrià del Besòs, Sant Cugat del Vallès, Sant Feliu de Llobregat, Sant Pol de Mar, Sant Vicenç dels Horts, Santa Coloma de Farners, Sitges, Viladecans, el Prat de Llobregat, Esplugues de Llobregat, el Consell Comarcal de l'Alt Camp, el Consell Comarcal del Gironès, el Consell Comarcal de l'Alt Urgell, el Consell Comarcal del Segrià, el Consell Comarcal de la Garrotxa i el Conselh Generau d'Aran.

   

  Addicionalment, el Cos d'Agents Rurals de la Generalitat de Catalunya han disposat d'entre 3 y 6 equips portàtils.


 • Informe resum de l´execució del projecte

  Com a cloenda del projecte s'ha elaborat un informe resum en el que es detallen les fites aconseguides, s'analitzen els resultats obtinguts i es plantegen, com a conclusió, unes recomanacions per garantir un desplegament de les infraestructures de telefonia mòbil suficient, ordenat i respectuós amb les persones i el medi ambient.

  Informe Layman

   

   


 • Informe Final del co-finançament LIFE del projecte

  L'informe final del co-finançament LIFE del projecte des de l'1 de setembre de 2010 fins el 30 de setembre de 2015 és pot consultar aquí.