OMS

L'OMS espera tenir el 2016 alguna dada concloent sobre els efectes per a la salut de l'exposició al mòbil

27/11/2014

L'Organització Mundial de la Salut (OMS) ha anunciat que l'any 2016 farà una avaluació formal dels estudis realitzats fins a la data sobre els riscos per a la salut de l'exposició als camps de radiofreqüència, como el que es produeix per l'ús de dispositius mòbils.

"Per bé que no s'ha establert un major risc de tumors cerebrals, el creixent en l'ús dels telèfons mòbils i la manca de dades per a un ús del telèfon mòbil durant períodes de temps més llargs de 15 anys mereixen una major investigació", explica en un butlletí informatiu l'organització.

En particular, l'organisme pretén que s'investigui més a fons els seus efectes en els joves i nens, ja que, davant la recent popularitat de l'ús del telèfon mòbil entre aquest grup d'edat, fan incís en que aquests tenen una vida potencialment més llarga de exposició.

Segons informa, ja hi ha diversos estudis endegats. En els últims anys s'han iniciat amplis estudis epidemiològics multinacionals, alguns dels quals ja completats i d'altres encara en desenvolupament, que inclouen estudis de casos i controls i estudis de cohorts prospectives que examinen una sèrie de criteris de valoració de la salut en els adults.

Fins el moment, l'anàlisi combinat de les dades obtingudes de 13 països participants no ha trobat un augment del risc de glioma o meningioma amb l'ús del telèfon mòbil durant més de 10 anys; hi ha alguns indicis d'un major risc de glioma entre aquells que van reportar el 10% més alt d'hores acumulades d'ús del telèfon mòbil, encara que no va haver una tendència constant d'augment del risc per una major durada de l'ús.

A més, "fins a la data, no s'han establert efectes adversos per a la salut causats per l'ús del telèfon mòbil", encara que, diversos estudis han investigat els efectes dels camps de radiofreqüència en l'activitat elèctrica del cervell, la funció cognitiva, la son, la freqüència cardíaca i la pressió arterial en voluntaris.